Retinolul: ce este, cum se folosește și ce beneficii are pentru pielea ta

Retinolul este un ingredient cosmetic foarte popular și apreciat pentru efectele sale anti-îmbătrânire, anti-acneice și de îmbunătățire a texturii și luminozității pielii. Dar ce este, de fapt, retinolul și cum funcționează? În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest derivat al vitaminei A, care sunt tipurile de retinol disponibile pe piață, cum să îl folosești corect și ce precauții să iei în considerare.

Ce este retinolul?

Retinolul este o formă de vitamina A, o vitamină liposolubilă esențială pentru sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. Vitamina A se găsește în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul, ouăle, untul sau laptele, dar și în unele plante, sub formă de beta-caroten.

Retinolul face parte din familia retinoizilor, care sunt compuși chimici derivați de vitamina A. Retinoizii au capacitatea de a se transforma în acid retinoic la nivelul pielii, cu ajutorul unor enzime specifice. Acidul retinoic este forma activă a vitaminei A, care interacționează cu receptorii nucleari din celulele pielii și influențează procesele de creștere, diferențiere și regenerare.

Retinoizii se clasifică în trei generații: prima generație include retinolul, esterii retinolului (cum ar fi palmitatul de retinil sau acetatul de retinil) și retinaldehida; a doua generație include tretinoina (acid retinoic), izotretinoina (acid 13-cis-retinoic) și alitretinoina (acid 9-cis-retinoic); a treia generație include adapalena și tazarotena.

Retinoizii de prima generație sunt cei mai puțin potenți, dar și cei mai puțin iritanți pentru piele. Ei necesită mai multe transformări enzimatice pentru a ajunge la forma activă de acid retinoic. Retinoizii de a doua și a treia generație sunt mai potenți, dar și mai agresivi pentru piele. Ei au nevoie de mai puține transformări enzimatice sau chiar niciuna pentru a ajunge la forma activă. Retinoizii de a doua și a treia generație sunt eliberați doar pe bază de prescripție medicală, în timp ce retinoizii de prima generație se găsesc în produse cosmetice fără prescripție.

Cum acționează retinolul asupra pielii?

Retinolul are multiple efecte benefice asupra pielii, datorită capacității sale de a stimula producția de colagen și elastină, de a inhiba producția excesivă de melanină (pigmentul care determină culoarea pielii), de a reduce inflamația și de a accelera procesul de exfoliere naturală.

Prin aceste mecanisme, retinolul contribuie la:

 • prevenirea și reducerea ridurilor și liniilor fine
 • îmbunătățirea fermității și elasticității pielii
 • diminuarea petelor pigmentare cauzate de expunerea solară sau de vârstă
 • uniformizarea tonusului pielii
 • combaterea acneei prin reglarea secreției de sebum și prevenirea formării comedoanelor
 • atenuarea cicatricilor post-acneice
 • hidratarea și revitalizarea pielii uscate sau mature

Ce tipuri de retinol există pe piață?

Pe piața cosmeticelor există diferite tipuri de retinol, care se diferențiază prin concentrație, stabilitate și eficacitate. În general, concentrațiile de retinol variază între 0,01% și 1%, iar cele mai frecvente sunt cele de 0,1%, 0,3%, 0,5% și 0,7%. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât efectele sunt mai rapide și mai vizibile, dar și riscul de iritație este mai mare.

Stabilitatea retinolului este influențată de expunerea la lumină, aer și căldură, care pot reduce activitatea acestuia. De aceea, este important ca produsele care conțin retinol să fie păstrate în recipiente opace, etanșe și la temperaturi scăzute. De asemenea, unele produse conțin retinol sub formă de esteri sau în combinație cu antioxidanți, pentru a-i crește stabilitatea.

Eficacitatea retinolului depinde de capacitatea acestuia de a pătrunde în piele și de a se transforma în acid retinoic. Unele produse conțin retinol pur, care are nevoie de două transformări enzimatice pentru a ajunge la forma activă. Alte produse conțin retinaldehidă, care are nevoie de o singură transformare enzimatică pentru a ajunge la forma activă. Alte produse conțin retinoizi sintetici, cum ar fi adapalena sau tazarotena, care nu au nevoie de nicio transformare enzimatică pentru a ajunge la forma activă.

Cum se folosește retinolul?

Retinolul este un ingredient cosmetic care necesită o utilizare corectă și progresivă, pentru a evita reacțiile adverse și pentru a obține rezultate optime. Iată câteva recomandări pentru folosirea retinolului:

 • Alege un produs adecvat tipului și nevoilor tale de piele. Consultă-te cu un medic dermatolog sau cu un farmacist pentru a afla ce tip și ce concentrație de retinol ți se potrivește.
 • Începe cu o concentrație mică de retinol și crește treptat în funcție de toleranța pielii. De exemplu, poți începe cu un produs care conține 0,1% retinol și apoi să treci la unul care conține 0,3%, 0,5% sau 0,7%.
 • Aplică produsul pe pielea curată și uscată, seara, după demachiere și tonifiere. Evită zona ochilor și a buzelor. Folosește o cantitate mică de produs (echivalentul unui bob de mazăre) și masează ușor până la absorbția completă.
 • Folosește produsul o dată la două sau trei zile în primele săptămâni și apoi crește frecvența până la o dată pe zi sau în funcție de indicațiile producătorului.
 • Hidratează bine pielea după aplicarea produsului cu retinol. Poți folosi o cremă hidratantă simplă sau una care conține ceramide, acid hialuronic sau niacinamidă.
 • Protejează-te de soare în timpul utilizării retinolului. Folosește o cremă cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 în fiecare dimineață și evită expunerea prelungită la razele UV.
 • Fii răbdător și consecvent. Efectele retinolului nu se văd imediat, ci după câteva săptămâni sau luni de utilizare regulată. Nu renunța dacă nu observi rezultate imediate sau dacă ai reacții adverse ușoare.

Ce precauții trebuie să iei în considerare când folosești retinol?

Retinolul este un ingredient cosmetic sigur și eficient atunci când este folosit corect și cu moderaț

Revox Toner Just Retinol 250ml

https://www.yestoall.ro/products/revox-toner-just-retinol-250ml?_pos=1&_sid=a8138d284&_ss=r

Revox Retinol Serum 30ml

https://www.yestoall.ro/products/revox-retinol-serum-30ml?_pos=2&_sid=a8138d284&_ss=r

Înapoi la blog